Wetgeving en regels voor elektrisch fietsen

 

Elektrische fietsen is een vrij nieuwe fenomeen. De regelgeving loopt daarom achter op de huidige situatie. Wij zetten voor jou de belangrijkste wetten en regels op een rijtje en houden op de hoogte van veranderingen. 

Wat zijn de regels met betrekking tot de Elektrische fiets?

·        Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor die de fietser ondersteunt bij het trappen. De fietser moet dus blijven meetrappen als hij rijdt.

·        Een elektrische fiets (e-bike) met trapondersteuning tot 25 kilometer per uur (km/u) geldt volgens de Wegenverkeerswet als een normale fiets. Dat wil zeggen dat rijbewijs, kenteken, verzekering en helm niet nodig zijn.

·         Stopt de trapondersteuning niet na 25 km/u? Dan is de fiets volgens de wet een snorfiets of bromfiets. Om hierop te rijden is een brommerrijbewijs, een verzekering en een kenteken verplicht. Een helm is alleen verplicht voor bromfietsers. Of de fiets een snorfiets of bromfiets is, hangt af van de zogenaamde typegoedkeuring door de RDW. Je kunt dit navragen bij de fabrikant van de fiets of bij de RDW.

·         Er zijn ook fietsen met een elektromotor waarbij je niet hoeft mee te trappen. Dit zijn volgens de wet geen fietsen maar: snorfietsen (snelheid tot maximaal 25 km/u) of bromfietsen (sneller dan 25 km/u). Voor deze moet u een brommerrijbewijs, een verzekering en een kenteken hebben. Een helm is alleen verplicht voor bromfietsers.

Wetgeving en regels speed pedelec

Een speed pedelec is een elektrische fiets die trapondersteuning biedt tot wel 45 kilometer per uur. Daarom gelden er voor speed pedelecs andere regels dan voor 'normale' (elektrische) fietsen.

 

Bronvermelding: KBO-Brabant en ANWB week 11-2016.