Vaccinatie


Beste mensen, onlangs sprak ik onze voorzitter Gerard Kuypers. Hij maakte zich zorgen over een bericht van KBO Brabant. In dit bericht stond dat in de groep van 90 tot 100 jarigen 20 % niet reageerden op een oproep voor een COVID-19 vaccinatie. Ook in de groep van 75 t/m 80 jaar liet 20% het afweten.

 

We weten dat de mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis met een corona infectie vooral de 60-plussers zijn. Het is dus belangrijk dat juist deze groep zich laat vaccineren om zo de ziekenhuizen te ontlasten. Terecht dat Gerard schrok van de 20% die zich niet liet inenten. Je laat je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je medemens vaccineren. Door het grote aantal opgenomen corona-patiënten komt de reguliere zorg in de knel en kunnen mensen met kanker niet behandeld worden.

 

Hoe komt het nu dat zo’n groot percentage niet komt opdagen?

  • Mensen kunnen zo zwak zijn dat het vaccin een groot risico wordt. Tevens kunnen mensen terminaal zijn.
  • Verder heeft het zwabberbeleid van de regering geleid tot met name een wantrouwen tegen het vaccin van Astra Zeneca.
  • Ook de GGD bleek niet voorbereid te zijn op een pandemie. Zelfs na de zomer hadden ze de teststraten nog niet op orde en de vaccinaties kwamen traag op gang.
  • De regering heeft een cruciale fout gemaakt door de huisartsen niet in te schakelen bij de vaccinaties. Zij zijn de experts op dit gebied en enten ieder jaar de kwetsbaren patiënten in ongeveer 2 middagen. Dat zijn er in Nederland 3 miljoen. Ook de 15 minuten wachttijd na de vaccinatie is dan niet nodig omdat met een instructie 15 minuten onder toezicht van familie of vriend te blijven de veiligheid geborgd is. De allergische reactie na een vaccinatie is uiterst zeldzaam en mocht die zich voordoen dan is de huisarts snel genoeg aanwezig.     
                                                                           

Mensen worden voor een vaccinatie naar een willekeurige priklocatie gestuurd, zoals: Breda, Bergen op Zoom, Tilburg, Spijkenisse etc.


Als huisarts heb ik de vaccinatie tegen de influenza voor de kwetsbare doelgroepen meegemaakt.
Vaak was het hoogtepunt van de griepepidemie in de maand januari. Je zag dan een oversterfte van ongeveer 7000 mensen. Na de invoering van de griepspuit daalde dit tot bijna nul.


Ik roep samen met Gerard iedereen op zich te laten vaccineren en diegenen die aanvankelijk geweigerd hebben vraag ik: heroverweeg uw beslissing!!


Overleg eventueel met uw huisarts en meld u alsnog aan bij de GGD.


Vaccineren is de enige weg naar een normaal leven.

 

Blijf vooral Corona-vrij!!                                                                                                

 

Groet, René Disseldorp, oud huisarts