Banken mogen met uw toestemming betaalgegevens delen

dinsdag 19 februari 2019

Nederland heeft de nieuwe Europese regels voor banken ingevoerd. Bedrijven kunnen een vergunning aanvragen om bankgegevens van gewone mensen in te zien. De klant van de bank moet daarvoor natuurlijk wel eerst toestemming geven.

De afschrijvingen op uw bankrekening zijn tot nu toe een goed bewaard geheim tussen u en uw bank. Banken mochten deze gegevens niet delen met bedrijven. Dat is nu veranderd. De regeling PSD2 is op 19 februari 2019 actief geworden in ons land. Die zorgt dat banken de gegevens over uw saldo en betalingen mogen vrijgeven aan andere partijen.

Toestemming geven

Natuurlijk kan dit niet zomaar. Het bedrijf moet eerst een vergunning aanvragen en krijgen. De bank vraagt u dan of u het goed vindt dat een bepaald bedrijf uw betaalgegevens of saldo inziet. U bepaalt zelf of u dat wil. De toestemming is op elk moment ook weer in te trekken.

Voordelen uitwisseling

Er zijn allerlei situaties te bedenken waarbij de uitwisseling handig is. Bijvoorbeeld als u een woning wilt huren. De verhuurder wil dan weten of u het huis wel kunt betalen. In plaats van allerlei papieren aan te leveren, kunt u toestemming geven op uw bankrekening te kijken. De aanvrager ziet dan meteen of u in aanmerking komt voor de verhuur.

De nieuwe regels zijn ook handig voor bedrijven die een nieuwe betaaldienst willen beginnen. Zij kunnen makkelijker van start als de koppeling met rekeningen soepeler gaat. Klik op onderstaande button en u kunt alle verdere informatie vinden op de site van de Nederlandsche Bank

Bronvermelding: Seniorweb d.d. 01-03-2019.